Viden, udvikling og samvær
9700 BrønderslevVælg område

Seniorhøjskolen I Aså

Velkommen  til vores Seniorhøjskole.

Nedenstående kan du se, hvilke foredragstilbud vi har i foråret 2020.

Vores efterårs sæson har været meget populær.

På gensyn.

Tilmelding:

 

 

Seniorhøjskolen Asaa

10 formiddage med debat, lærerige foredrag og inspirerende samvær. Alle er velkomne, og sæsonen afsluttes med et lettere traktement.

10 onsdage kl. 09.00–11.45
Pris: Kr. 590,- / 550,-
Pr. foredrag: Kr. 100,- 
Sted: Vodbindervej 3, Aså Billardklub
Tovholder: Rita Cassøe

Tilmelding: Senest d. 29. januar

 

Foredrag:

5. februar
Hjemme er et nyt sted hver dag
V/ Niels Clemmensen, Brønderslev

Gennem de sidste fire år har Niels og hans hustrus hjem været på hjul. De sagde deres arbejde op, købte en camper og har rejst fra det nordligste Canada til Mexico og senest Sydamerika. Der har været masser af oplevelser, og rejsen har ført dem til de smukkeste landskaber, gamle charmerende byer og historiske steder. Men de stærkeste indtryk stammer fra de mange mennesker, de har mødt. Foredraget ledsages af billeder.

12. februar
En ekstravagant pietistisk prinsesse
v/ Anne Provst, museumsleder MOSS, Brønderslev

Der var engang en prinsesse…
Prinsesse Sophie Hedvig, der i 1700-tallet ejede Dronninglund Slot og etablerede områdets prinsesseskoler var optaget af Pietismen. Prinsessen var dog meget mere end pietist og skoleopretter. En undersøgelse gennemført af museumsleder Anne Provst viser, at prinsessen levede et overdådigt og ekstravagant liv.

Kom til foredraget og hør meget mere om prinsesse Sophie Hedvig.

26. februar
Bliv bedre til at huske
v/ Ole Larsen, Randers

Hvad er hemmeligheden bag at huske- og hvorfor glemmer vi. Ole Larsen giver en kort introduktion i, hvordan hjerne fungerer. Han supplerer med lette øvelser, som gør dig i stand til at øge din koncentration, holde fokus og huske bedre. Ole Larsen er desuden også tryllekunstner, hvilket foredraget også bærer præg af.

04. marts
Dokumentarprogrammer, hvorfor?
v/Michael Plejdrup, Skive

DR journalisten Michael Plejdrup vil fortælle om DR dokumentarserierne ”De skjulte talenter”, der handler om at indsluse autister på arbejdsmarkedet og  ”Et liv på kanten”, der handler om et bestialsk overfald og om et udkantsdanmark i dyb krise.

Michael vil tage os med bag kameraet på de to udsendelser.

11. marts
”Fruentimmer”, om fattigfolk og kvindfolk i midten af 1800 tallet
V/ Agnete Birger Madsen

Dette foredrag handler om to af Agnetes formødre, Kirsten Andersdatter og dennes datter, Andresine. Spinde -sy, -vævekonerne på landet. Foredraget bygger på Kirsten breve til Amtmanden, hvor det sidste brev var en bønfaldelse om at måtte slippe for en straf på 14 dages vand og brød: Hun var nemlig blevet grebet i hor.

Datteren Andresine var i en årrække tjenestepige på de store hovedgårde i nærheden. For hver ny hoved gård også et nyt barn. I alt fem uægte børn blev det til.

Foredraget fortæller om forladte koners og ugifte kvinders liv, hvor det væsentligt handlede om overlevelse.

18. marts
Canada i tre uger
v/ Mette Nørgaard, Holtet

Et spil whist kan føre til mange ting – også en tre ugers lang tur i Canada.
Fra Vancouver i vest og til Calgary og retur til vestkysten igen.
En tur der bød på fantastiske natur oplevelser med bjerge, smukke blå og grønne floder, brusende vandfald, kæmpe gletcher og landets vilde dyr. Kort sagt, en vild natur vi ikke kender her i Danmark. En tur hvor Mette mødte et meget imødekommende, hjælpsomt og venligt folkefærd.
En rejse for livet og en rejse, hun meget gerne gentager.

25. marts
Anker Jørgensen – et godt menneske
v/ Stig Ulrichsen, Randers

Få den spændende historie om mennesket, der som to-årig blev faderløs og femårig blev forældreløs, da begge hans forældre tabte kampen til tuberkulose.

I Stig Ulrichsens foredrag tager han publikum med ind i hans barndom, og Ankers kamp for en bedre verden at leve i. Vi skal høre om Anker Jørgensens ungdom, hans kamp mod nazisterne i besættelsesårene, kærligheden, fagbevægelsen, hans politiske karriere og meget mere frem til hans død den 20. marts i 2016.
Anker blev 93 år gammel.

01. april
Armenien og Georgien
v/ Thomas Mølgaard

Foredrag med mest vægt på Georgien, hvor Thomas i sommeren 2019 besøgte de mest afsidesliggende egne af Kaukasus. Bl.a Svaneti, der som en mærkelig tidslomme blev glemt af omverdenen selv Sovjetunionen lod de krigeriske Svans i fred. Ligeledes kommer Thomas til Kezbeg, der er bjerget Promtheus blev lænket til for at have stjålet ilden fra guderne og givet den til menneskene. Så der er masser at fortælle om og som sædvanligt suppleret med spændende  fotos.

15. april
Vendelbomål
v/ Ole Nørgaard, Brønderslev

Formand for Vendsysselgildet, Ole Nørgaard fortæller om sin opvækst i Vendsyssel, om vendelbomål og om arbejdet med bevarelsen af dette.

Ole vil læse historier på vendelbomål og der bliver rig lejlighed til at nyde vendelboerne lune humor.

22. april
Musikforedrag om Four Jacks
v/ Thomas Holst, Den skaldede Pædagog, Vadum

Four Jacks stod på skulderen af Mills Brothers, The Platters og andre store amerikanske sangere og sanggrupper og med bla. John Mogensens danske oversættelse og arrangementer af sangene, slog de Danmark omkuld. Og den dag i dag er Four Jacks stadig kendt rundt om i det ganske land.

Thomas spiller Four Jacks sange på sin akustiske guitar og fortæller historien om hvem Four Jacks var, hvordan de mødtes, fik succes, turnerede Danmark tynd, hvordan de gik i opløsning og går i dybden med den succes de fik igen hver for sig.

Vi afslutter som traditionen tro sæsonen med et lettere traktement.