Viden, udvikling og samvær
9700 BrønderslevVælg område

Seniorhøjskolen i Brønderslev

Velkommen  til vores Seniorhøjskole.

Nedenstående kan du se, hvilke foredragstilbud vi har i foråret 2021

På gensyn.

Tilmelding: 

 

 

Seniorhøjskolen Brønderslev

10 formiddage med debat, lærerige foredrag og inspirerende samvær. Alle er velkomne, og sæsonen afsluttes med et lettere traktement.

10 mandage kl. 09.00–11.45
Pris: Kr. 590,- / 530,-
Enkelt foredrag: Kr. 100,- Pgra. Corona er tilmelding nødvendig
Sted: Landboskolen, Danmarksgade 1, 9700 Brønderslev
Tovholder: Rita Cassøe

Tilmelding: Senest d. 25. januar

 

Foredrag:

01. februar
Hovslag fra Sleipnir - Gudernes heste i saga og Edda
v/ forfatter Lise Hvarregaard, Tårs

Lise Hvarregaard fortæller om heste, fra de islandske sagaer og Edda-digtningen og frem til vore dage.

Vikingehesten har givet næring til fortællinger og billeder af heste, for guderne havde jo heste ligesom mennesker. Vi kommer på en rejse, hvor vi følger hestens historie fra gudehest, frem til menneskets bedste ven og tro følgesvend, som arbejdshest og senere fritidshest. Vi møder hestene som føl og voksne heste. Man siger de islandske heste er gudernes gave til mennesker. Men hvordan kan det nu egentlig forstås?

08. februar
Strandet i Peru
v/ Niels Clemmensen, Sneglefart nu bosiddende i Hals

Når man begiver sig ud på en rejse af flere års varighed, må man være forberedt på, at uventede begivenheder kan føre til ændrede planer. Alligevel havde ingen forestillet sig noget så indgribende som Corona pandemien. Det betød 3½ måned i karantæne i Peru og en meget anderledes rejse end planlagt. Efter en ny opblussen af smittetallene, lykkedes det os at komme frem til Lima i sidste øjeblik, inden en ny karantæne lukkede dele af landet ned. Og Peru? Det er et fantastisk land.

15. februar
Min opvækst og ungdom i Grænselandet
v/ Knud Albeck, Brønderslev

Hør Knud Albeck fortælle om sin opvækst og det at være ung i grænselandet, nærmere betegnet Rudbøl, Højer, Møgeltønder, og Tønder.

Hør om marskens historie, først som havbund og senere hvordan arealerne blev mere og mere frugtbare. Om fåreavl og afgræsning af store koge, samt hvorledes afvandingen foregik i Højer og Møgeltønder marsk.

Om foreningslivet og om, hvordan spændingerne mellem Dansk og Tysk fra 1947 - 1960 var store og meget kontante.

Og selvfølgelig også om Sort sol.

01. marts
Grønlandsk kultur
v/ Marianne Roed Abrahamsen, Det Grønlandske Hus i Aalborg

Til foredraget vil du få generel viden om grønlandsk kultur og samfund. Foredraget vil desuden forsøge at nuancere billedet og åbne for en dialog om, hvem den grønlandske befolkning er, og hvad der kendetegner grønlandsk kultur og kommunikation. Der er således mulighed for at stille spørgsmål og blive klogere på det moderne Grønland.

Vi hører desuden om det arbejde, Det Grønlandske Hus i Aalborg udfører i form af støtte til nogle af de grønlændere, der har valgt at bosætte sig i Nordjylland.

08. marts
Manden og fyret
v/ Murermester Kjeld Pedersen, Lønstrup

Hør historien om flytningen af Rubjerg Knude Fyr. Murermester Kjeld Pedersen har kendt til fyret i hele sit liv og fulgt det på sin udsatte post, i den stive vestenvind. Kjeld fortæller om sandflugt, fyrets historie og tilblivelsen af planerne om at flytte fyret længere ind i landet.

Kjeld Pedersen har i samarbejde med naturstyrelsen, sit flytteteam og Hjørring Kommune løst opgaven om flytningen af fyret. Han er gået til hvervet, som kun en vendelbo kan håndtere ”tunge” arbejdsopgaver.

15. marts
"Kære svoger - husk nu vores aftale......" - en rejse til New Zealand
v/ Jens Rasmussen, tidligere efterskoleforstander i Dronninglund

Løfter skal holdes. For 25 år siden aftale min kone og min svoger at New Zealand skulle besøges på et tidspunkt. Pludselig var der gået 25 år - og skulle det være skulle det være nu. Og sådan blev det. i 4 uger i februar og marts måned 2018 tog vi på det der nok bliver vores livs rejse - Singapore - New Zealand - Sydney - og retur til det nordjyske.

New Zealand er et fantastisk land at besøge - næsten alle naturtyper findes "lige udenfor" og alene beliggenheden så langt fra Danmark som man næsten kan komme, er med til at gøre én lidt nysgerrig på landet - dets natur og dets kulturhistorie. 

22. marts
Det nordjyske landskab i kunsten
v/ forfatter Janne Tornvig Bak, Hjallerup

Skagensmalerne med PS Krøyer i spidsen, var så begejstrede for lyset og landskabet, at de etablerede en lille kunstnerkoloni på Danmarks nordligste punkt. Her forsøgte de at overføre, hvad de så til det hvide lærred. Men skagensmalerne er ikke de eneste, som har ladet sig inspirere af landskabet som udtryk for deres kunst. Foredraget præsenterer nogle af Nordjyllands største kunstnere: Bl.a. Poul Anker Bech, Johannes Hoffmeister og Svend Engelund. Janne Tornvig Bak fortæller om deres meget forskellige tilgange til at bruge landskabet i kunsten - og hvorfor landskabet kan blive ved med at inspirere og fascinere. 

12. april
En fortælling om to gange Kirsten fra Tårs
v/ Kirsten Munkholt, sognepræst i Tårs

I foredraget fortælles om Skov-Kirsten, en grundtvigsk lægprædikant, der fra ca. 1850 rejste rundt og prædikede i Tårs og omegn og til sidst over det ganske land i en tid, hvor kvinder ellers skulle tie i forsamlinger.

Endvidere bindes en sløjfe fra Kirsten Munkholts navnesøster Skov-Kirsten til de første kvindelige præster og deres kampe og trængsler. Hun vil fortælle om sit eget 40-årige virke som den første kvindelige prædikant og nu også præst i Tårs efter hende. Om hvordan hun kom, så og sejrede. I begyndelsen måske bare fordi hendes stemme ganske bogstavelig trængte bedre igennem i den store Tårs Kirke end de mandestemmer der var gået forud.

19. april
Nyt vildtmarksshow
v/ forfatter og fotograf Søren Ervig, Tjele

Søren er på besøg igen med sit nye vildmarksshow med nye rejsemål, nye billeder og nye jagt, fiske og vildmarks historier fra bl.a. Grønland, Australien, Alaska, Canada og Norge. Også et glimt fra vores jyske natur: Denne gang

”April måned” i et flot lysbilledshow med skøn musik og naturens egne lyde. Publikum kan forvente endnu en spændende og morsom formiddag i Sørens selskab.

26. april
Familien frelst på skinner
V/ Mads Winther Nielsen, skoleleder AOF Center Vendsyssel

Er togrejsen et romantisk levn fra fortiden, eller er den på vej tilbage som fremtidens grønne transportform, der for alvor skal være med til at redde klimaet? Vi skal i dette foredrag undersøge togrejsen. Udgangspunktet er foredragsholderens eget eksperiment med togrejsen som moderne familieferie. Derudover vil vi i afstikkere se nærmere på betydningen af togrejsen i vores kulturhistorie. Hvordan er den portrætteret i kunst, litteratur og film? Endeligt skal vi sammen diskutere om toget også kører ind i fremtiden, eller om endestationen nærmer sig.