Viden, udvikling og samvær
9700 BrønderslevVælg område

Seniorhøjskolen i Brønderslev

Velkommen  til vores Seniorhøjskole.

Nedenstående kan du se, hvilke foredragstilbud vi har i efteråret 2018.

Vores forårs sæson har været meget populær.

På gensyn.

 

  10 formiddage med debat, lærerige foredrag og inspirerende samvær.

Alle er velkommen.


Pris: Kr. 590,- / 100,- pr. foredrag
Sted: Landboskolen, Danmarksgade 1, Brønderslev
Tid: kl. 9.00-11.45
Tilmelding: Senest den 27. september 2018
Tovholder: Rita Cassøe
 

Tilmelding

3. september
”På med krum hals” – en livshistorie
v/ Bjarne Nielsen Brovst, Tranum

I dette foredrag beretter Bjarne Nielsen Brovst om to slægters livshistorie, som er beskrevet i hans 14 bind store slægtssaga, udgivet fra 2002-2011, med titler som ’Bedstemors badekar med løvefødder’, ’ Bjarne, vågn op’, ’Mors lykkelige sommer’ og ’ Min fars station’.

Der fortælles om kærlighed, omsorg, om medgang og modgang, om humor og overlevelse. Det er livshistorier, som alle kan nikke genkendende til.


10. september
Året rundt med Benny Andersen
v/ Raymond Jensen, Gistrup

Baptistpræst Raymond Jensen fortæller og giver en festlig, folkelig og fornøjelig formiddag i hænderne på forfatter Benny Andersen.

Raymond Jensen, der er velbevandret i sprogets krinkelkroge vil læse op af Benny Andersens poesi og prosa og krydre dem med fortolkninger.

Allermest elsket er Benny Andersen jo for sine finurlige viser, så dem skal vi selvfølge også synge nogle af.
 

17. september
Forår i Andalusien
v/Grethe Hagensen og Bent Jacobsen, Frederikshavn

Vi drømmer alle sammen om det gode liv, om at tage på eventyr, og om at forlade det kolde Danmark og rejse ned i varmen. Det er den følelse, der hvert forår får ægteparret Grethe Hagensen og Bent Jakobsen til at spænde campingvogne på bilen og begive sig af sted til nye rejsemål.

Denne gang har de besøgt Andalusien i det sydligste Spanien, og oplevelserne herfra er omsat i et nyt rejseforedrag.

Vi skal opleve Andalusien på kryds og tværs, og der er masser af dejlige billeder fra den skønne region.
 

24. september
Mytteriet på Bounty
v/ Morten Klyvø, Lendum

Morten Klyvø gengiver en fortælling om James Cook og Stillehavets udforskninger, om historien bag, og hvad der egentlig skete med kaptajn Bliegh og den loyale del af besætningen på Bounty. Og selvfølgelig hører vi beretningen om mytteristen Fletcher Christian, der sammen med sine kumpaner gemte sig på Pitcairn Island i mange år. Morten Klyvø, der gør historiske facts levende og spændende, har selv besøgt øen, og han beskriver også det lille og afsides liggende samfund som der er i dag.


1.oktober
Brunkulslejrene i Søby
v/ Poul Sørensen, Astrup

Fra 1940’erne og frem til maj 1970 husede brunkulslejrene i Søby Danmarks farligste arbejdsplads. I dag ser du i Søby et fantastisk naturområde, hvor 1.100 hektar har status som fredet.

Poul Sørensen fortæller om livet i lejrene, der var en Klondike-lignende by bestående af primitive skure og træhuse på arealerne. En overgang boede der 17-1800 mennesker i den interimistiske bebyggelse. Udover beboelsesbarakker rummede byen pensionater, butikker, børnehave, jernbanestation og redningstjeneste.


8. oktober
Allerup drengene og deres røverhistorier
v/ Kirsten Nielsen, Brønderslev

De berygtede Allerup-drenge var en af datidens mest kriminelle bander, og det hele startede i begyndelsen af 1900-tallet i den lille landsby Allerup få kilometer fra Klokkerholm.

På Allerup-Østergaard boede de 4 hårdkogte brødre og deres snu mor, der ledede banden med hård hånd.

Faren derimod var en respekteret gårdman, så det var moren, der planlagde de mange tyverier, assurancesvig og andre forbrydelser.

Det fortæller slægtsforsker Kirsten Nielsen, der har brugt flere år på at undersøge bandens liv, og ovenikøbet er i familie med banden.


22. oktober
Når livet bliver’ for fedt – drømme og indsats
v/ Henrik ”Røde” Jensen

Som igangsætter og eventmager har Henrik ”Røde” Jensen været i forbindelse med mange mennesker spændende fra musiker Johnny Madsen til præsident Bill Clinton. Og hans liv har bragt ham til Carnegie Hall i New York og ”Maskinhallen” i Frederikshavn.

Det var et liv i overhalingsbanen. Og det tog på ham. Han ramte muren og gik ned, da livet blev FOR FEDT med total stress, skilsmisse og en vægt på godt 190 kilo. Det var en verden i ruiner.

Men han kom op igen, og hans historie handler om stor selvtillid og lavt selvværd, om hvordan han med drømme og benhård indsats har afvist døden, smidt næsten 100 kilo og genopbygget sig selv - også mentalt.


 

29. oktober
Fantastiske forfattere
v/ Peter Bruhns, AOF Vendsyssel

Skoleleder Peter Bruhns er bidt af bøger. I dette foredrag præsenteres fem af hans yndlingsforfattere, fra hver sin tid og genre. Der bliver også lejlighed til at diskutere, hvad god litteratur er for den enkelte. Endelig skal vi også have lavet en top 10 over de bedste danske forfattere gennem tiderne.


5. november
Mit livs karrusel
v/ Birgit Hjortlund, Lønstrup

I foredraget fortæller Birgit Hjortlund om, hvordan hun steg på karrusellen hjemme i Vendsyssel, hvor en opvækst på landet gav grobund for nysgerrighed efter at se, hvad der befandt sig på den anden side af bakketoppen. Birgit har dels boet i mange forskellige lande, og hun har måttet klare sig i mange forskellige kulturer, ligesom hun har benyttet lejligheden til at rejse og besøge verdens syv kontinenter, så er Birgit stået af karrusellen i Vendsyssel igen. Birgit vil komme med en fortælling fra hver enkelt af verdens syv kontinenter.
 

12. november
Musikalsk underholdning
v/ Poul Erik Jensen og Rita Cassøe

En formiddag med musikalsk underholdning og fællessang.

Vi afslutter på sædvanlig vis sæsonen med et lettere traktement.