Viden, udvikling og samvær
9700 BrønderslevVælg område

Seniorhøjskolen i Brønderslev

Velkommen  til vores Seniorhøjskole.

Nedenstående kan du se, hvilke foredragstilbud vi har i efteråret 2019.

Vores forårs sæson har været meget populær.

På gensyn.

Tilmelding: 

 

 

Seniorhøjskolen Brønderslev

10 formiddage med debat, lærerige foredrag og inspirerende samvær. Alle er velkomne, og sæsonen afsluttes med et lettere traktement.

10 mandage kl. 09.00–11.45
Pris: Kr. 590,- / 550,-
Pr. foredrag: Kr. 100,- 
Sted: Landboskolen, Danmarksgade 1, 9700 Brønderslev
Tovholder: Rita Cassøe

Tilmelding: Senest d. 26. august

Foredrag:

2. september
Sicilien- foredrag med billeder og historier
v/ Torben Brix, Frederikshavn

Sicilien er en del af Italien, men er alligevel helt sig selv. Denne smukke ø rummer en meget mangfoldig natur med Europas største vulkan som en væsentlig faktor for hele den østlige del af Sicilien. Vi tager på opdagelse på denne aktive vulkan. Inden da skal vi besøge Savoca, der rummer både mafia-minder og makabre begravelser. Taormina har de smukkeste udsigter, der tænkes kan. Siracusa har en minder, der fremmaner den græske del af øens historie. Efter et ø-hop til den smukke og livlige vulkan Stromboli, slutter vi af i Siciliens hovedstad Palermo med dens spændende arabiske, normanniske og nutidige historie.
En formiddag med smukke indtryk og en historie eller to, hvoraf nogle vil være næsten sande.

9. september
Historien om Hvidsten Kro
v/ Hans Nejsum, Hvidsten

Lokalhistoriker Hans Nejsum vil fortælle kort om kroens historie og om, hvordan familien Fiil “kommer ind i billedet”. Om Gudrun og Marius som kropar fra 1925 – 1944. Samt om Marius som leder af Hvidsten Gruppen 1943 – 1944 og om Hvidsten Gruppens arbejde og endeligt.
De gav deres liv i kampen mod overmagten, for at vi kunne bevare vores ytringsfrihed og demokrati.

16. september
Fra bondedreng på Lolland til journalist i Nordjylland
v/ Jørgen Pyndt, Aalborg

Det stod ingen steder skrevet, at Jørgen Pyndt skulle ende som journalist i Nordjylland da han voksede op på en gård på Østlolland som nummer to i en søskendeflok på fire drenge og med et par hårdtarbejdende forældre. Men sådan gik det. Efter 21 år på ”Sydhavsøerne” flyttede han i slutningen af 1960´erne til Aalborg og Nordjylland. Først som skrivende medarbejder på det daværende Aalborg Stiftstidende, så 22 år som medarbejder på Danmarks Radio i Aalborg for så at ende som redaktionssekretær, nyhedschef og studievært på TV2/Nord.

23. september
Elvis Presley – Kongen af rock´n roll
v/ Flemming Retbøll, Aalborg

Flemming Retbølls egen fortælling om Elvis Presley. Om de mange ting vi ikke ved om Elvis, fx at han altid havde en bibel med sig uanset, hvor han var.

Om hans karriere fra 1954 og til hans død i 1977. Om rigdom og berømmelse – om pillemisbrug og et rodet og ulykkeligt kærlighedsliv.

Sjældne og kendte historier om The King tilsat historiske fotos – og selvfølgeliglytning til en del af hans musik.

30. september
Mig og Kirsten Hüttemeier
v/ Henrik Bugge Mortensen, Rebild

Manden bag de populære tv-programmer Henrik Bugge Mortensen tager os med en tur bag kameraet, når han fortæller om samarbejdet med Kirsten Hüttemeier. Det hele begyndte i 1993, hvor Kirsten Hüttemeier medvirkede i TV2/Nords julekalender, som det år blev optaget på Børglum Kloster.

Året efter, da Kirsten blev 80 år, producerede Henrik en portrætudsendelse og her opstod ideen til at lave et egentligt tv-køkken, som opnåede store seertal.

7. oktober
Vietnam med kant
v/ Rene Nørmark og Martin Ørvad Madsen, Jysk Rejsebureau

Vi tager jer fra det billedskønne højland, til de travle storbyer, besøger tusindvis af limstensklipper i Ha Long Bay og overnatter i dybe grotter.

Herefter går turen til det hyggelige og charmerende Hoi An, hvor vi smager på Banh Xeo og Fresh beer, kommer helt tæt på historiske bygningningsværker og skønne strande.

Fra Dalat hopper vi på ryggen af motorcyklen og kører i Ho Chi Minhs fodspor gennem bjerge, kaffeplantager og smukke vandfald, før vi ankommer til de sagnomspundne Cu Chi tunneller i syden.

Vi slutter af i den pulserende storby Ho Chi Minh City, besøger flydende markeder i solopgangens skær, inden vi gør det sidste stop i ferieparadiset på Phu Quoc og Con Dao.

21. oktober
Organdonation og transplantation
V/ Jørgen Folkvang og Per Clausen

En formiddag, hvor fokus er på den personlige fortælling i forhold til organdonation.

Jørgen Folkvang fik i 2003 en ny lunge og for ham begyndte et nyt liv efter en svær periode med sygdom og angsten for at skulle dø.

Jørgen er mange erfaringer, både gode og dårlige, rigere, og han vil gerne give dem videre.

Per Clausen sagde ja til organdonation på vegne af sin afdøde samlever. En fortælling om at træffe en svær beslutning i en presset situation. Hvert år indsender Per et musikønske til P4, en hilsen til sin Birgitte. Men også en hilsen til de 4 mennesker, der reddede livet med Birgittes organer.

28. oktober
Badehotellet
v/ Jens Thidemann, Sæby

I 1800-tallets slutning kom der sommergæster til Vendsyssel.

Da den franske filosof, Rosseau i 1700-tallet fremlagde sine tanker om, at mennesket befandt sig bedst i sin naturtilstand, var han med til at starte en bølge, der lagde vægt på naturen som kilde til helse og velvære, som bredte sig ud over Europa. 100 år senere var den kommet til Danmark, hvor en række Kur- og Badehoteller skød op, med Sæbys blandt de tidligste. Hør fortællingen om denne wellness-bølge anno 1900 som startede turismen i Sæby og resten af Vendsyssel.

4. november
Kom med på en spændende, men farlig arbejdsdag i fængslerne.
v/ Brian Hedensted, Fængselsforbundet

Brian Hedensted, der er formand i Fængselsforbundets område Midt- og Nordjylland, har været ansat på flere fængsler, bl.a Statsfængslet I Nyborg, Statsfængslet Østjylland samt Statsfængslet Møgelkær. Brian vil i foredraget fortælle om livet i fængslerne: Hvem bestemmer her? Er fangerne lige farlige? Virker fængselsstraf, og i så fald hvordan? Han vil også komme ind på, at der er gode og dårlige fanger. Endelig skal vi høre om forskellige fængselstyper i Danmark.

11. november
Musikalsk underholdning
v/ Poul Erik Jensen og Rita Cassøe

En formiddag med musikalsk underholdning og fællessang. 
Vi afslutter på sædvanlig vis sæsonen med et lettere traktement.