Viden, udvikling og samvær
9700 BrønderslevVælg område

Seniorhøjskolen i Brønderslev

Velkommen  til vores Seniorhøjskole.

Nedenstående kan du se, hvilke foredragstilbud vi har i efteråret 2020.

Vores forårs sæson har været meget populær. Desværre blev de sidste 5 mødegange udskudt til efteråret på grund af coronapandamien.

På gensyn.

Tilmelding: 

 

 

Seniorhøjskolen Brønderslev

10 formiddage med debat, lærerige foredrag og inspirerende samvær. Alle er velkomne, og sæsonen afsluttes med et lettere traktement.

10 mandage kl. 09.00–11.45
Pris: Kr. 590,- / 530,-
Pr. foredrag: Kr. 100,- 
Sted: Landboskolen, Danmarksgade 1, 9700 Brønderslev
Tovholder: Rita Cassøe

Tilmelding: Senest d. 31. august

 

Foredrag:

07. september
Musikforedrag om Four Jacks
v/ Thomas Holst, Den skaldede Pædagog, Vadum

Four Jacks stod på skulderen af Mills Brothers, The Platters og andre store amerikanske sangere og sanggrupper og med bla. John Mogensens danske oversættelse og arrangementer af sangene, slog de Danmark omkuld. Og den dag i dag er Four Jacks stadig kendt rundt om i det ganske land.

Thomas spiller Four Jacks sange på sin akustiske guitar og fortæller historien om hvem Four Jacks var, hvordan de mødtes, fik succes, turnerede Danmark tynd, hvordan de gik i opløsning og går i dybden med den succes de fik igen hver for sig.

14. september
Georgien
v/ Thomas Mølgaard

Foredrag med mest vægt på Georgien, hvor Thomas i sommeren 2019 besøgte de mest afsidesliggende egne af Kaukasus. Bl.a Svaneti, der som en mærkelig tidslomme blev glemt af omverdenen selv Sovjetunionen lod de krigeriske Svans i fred. Ligeledes kommer Thomas til Kezbeg, der er bjerget Promtheus blev lænket til for at have stjålet ilden fra guderne og givet den til menneskene. Så der er masser at fortælle om og som sædvanligt suppleret med spændende  fotos.

21. september
En ekstravagant pietistisk prinsesse

v/ Anne Provst, museumsleder MOSS, Brønderslev

Der var engang en prinsesse…
Prinsesse Sophie Hedvig, der i 1700-tallet ejede Dronninglund Slot og etablerede områdets prinsesseskoler var optaget af Pietismen. Prinsessen var dog meget mere end pietist og skoleopretter. En undersøgelse gennemført af museumsleder Anne Provst viser, at prinsessen levede et overdådigt og ekstravagant liv.

Kom til foredraget og hør meget mere om prinsesse Sophie Hedvig.

28. september
Anker Jørgensen – et godt menneske
v/ Stig Ulrichsen, Randers

Få den spændende historie om mennesket, der som to-årig blev faderløs og femårig blev forældreløs, da begge hans forældre tabte kampen til tuberkulose.

I Stig Ulrichsens foredrag tager han publikum med ind i hans barndom, og Ankers kamp for en bedre verden at leve i. Vi skal høre om Anker Jørgensens ungdom, hans kamp mod nazisterne i besættelsesårene, kærligheden, fagbevægelsen, hans politiske karriere og meget mere frem til hans død den 20. marts i 2016.
Anker blev 93 år gammel.

05. oktober
Mogens Glistrup – Politikeren, Provokatøren og Privatpersonen
v/ Anne-Marie Glistrup, Østervrå

Hør om Mogens Glistrup og hans begivenhedsrige liv- fortalt af hans datter.
I 1973 ved Jordskredsvalget kom Fremskridtspartiet med Mogens Glistrup stormende ind i Folketinget. Han var anderledes, og han blev både kanøflet og beundret.

Hvem var han? Hvad var hans baggrund? Hvordan var hans liv? Hvordan formede hans kampe sig? Og hvad opnåede han?

Anne-Marie Glistrup, datter og historiker, fortæller på baggrund af sit liv med ham og på baggrund af de to bøger hun har skrevet.

19. oktober
Vendelbomål
v/ Ole Nørgaard, Brønderslev

Formand for Vendsysselgildet, Ole Nørgaard fortæller om sin opvækst i Vendsyssel, om vendelbomål og om arbejdet med bevarelsen af dette.

Ole vil læse historier på vendelbomål og der bliver rig lejlighed til at nyde vendelboerne lune humor.

26. oktober
Hjemløs kærlighed
v/ Gitte Winneche, Brønderslev Bibliotek

 Det siges, at ”sorg er kærlighed, der er blevet hjemløs”. Men hvad sker der, når sorgen flytter ind i litteraturen? Litteraturformidler ved Brønderslev Bibliotek Gitte Winneche introducerer i dette foredrag til litteratur som et terapeutisk værktøj for både forfatter og læser. Bøger kan nemlig mere og meget andet end blot at underholde – i litteraturen kan vi finde plads til at bearbejde følelser, tanker og store tragedier. Vi kigger i foredraget på litterære skildringer af sorg og det at miste fra nutidige romaner og helt tilbage til verdens ældste klassiker fra 2100 f.v.t.

Foredraget krydres med oplæsning undervejs.

02. november
Ny kultur i gamle bygninger
v/ Mads Winther Nielsen, skoleleder AOF Center Vendsyssel

Det er efterhånden mange år siden, at Danmark var et industrisamfund. Den industrielle produktion er flyttet til fjerne egne, vi kalder os et videnssamfund, og rundt omkring i Europas storbyer er udtjente industribygninger blevet hjemsted for kulturinstitutioner, kunstnere og kreative virksomheder.

I dette foredrag ser vi nærmere på, hvordan de nye kulturhuse fortæller historien om, hvem vi var engang, hvem vi er nu, og ikke mindst hvem vi gerne vil være.

09. november
Min opvækst og ungdom i Grænselandet
v/ Knud Albeck, Brønderslev

Hør Knud Albeck fortælle om sin opvækst og det at være ung i grænselandet, nærmere betegnet Rudbøl, Højer, Møgeltønder, og Tønder.
Hør om marskens historie, først som havbund og senere hvordan arealerne blev mere og mere frugtbare. Om fåreavl og afgræsning af store koge, samt hvorledes afvandingen foregik i Højer og Møgeltønder marsk.
Om foreningslivet og om, hvordan spændingerne mellem Dansk og Tysk fra 1947 - 1960 var store og meget kontante.
Og selvfølgelig også om Sort sol.
 

16. november
Sang og fællesskab er hinandens følgesvende
v/ Poul Erik Jensen og Rita Cassøe

Under Corona-nedlukningen har fællessangen fået en opblomstring af dimensioner.

Virtuel sang med Michael Faber og Mads Steffensen har fået børn, unge og gamle til at dyrke fællessangen - hver for sig.

Hvorfor har sangen denne virkning på os mennesker og vores sammenhold?

Vi tager et tilbageblik på der, hvor fællessangen gennem historien har haft betydning for fællesskabet.

Og så synger vi selvfølgelig sammen-denne gang bare ikke hver for sig.

Vi afslutter traditionen tro efterårets sæson med et lettere traktement.